Un espacio dedicado a mi ya finalizada etapa profesional.
Parte del material insertado proviene de la web www.gapsdesarrollopersonal.com, que ya no existe.Un espacio dedicado a mi ya finalizada etapa profesional.Un espacio dedicado a mi ya finalizada etapa profesional.
Un espacio dedicado a mi ya finalizada etapa profesional.
Contenidos de mi ya finalizada etapa profesional.
Parte de ellos, provienen de www.gapsdesarrollopersonal.com, que ya no existe.


jueves, 15 de noviembre de 2018

Ens desbordem? Ens estanquem?o fluïm?


 T’has desbordat o estancat mai emocionalment? O pot ser flueixes? Quina d’aquestes coses et passa més sovint?
La meva intenció en escriure aquests articles és aportar la meva experiència com a psicoterapeuta humanista, ara ja jubilada, i en els de setembre i octubre 2018 feia una sèrie de recomanacions que avui ampliaré referint-me a tota mena de situacions complicades que ens generen emocions de les quals, a vegades, no sabem què fer-ne. 
Avui em centraré en com canalitzar saludablement les nostres emocions per tal de potenciar la millor versió diaria de nosaltres mateixos en qualsevol situació de la vida i des de l’autoestima, que vol dir fer-ho tot el millor que saps i el millor que pots desde les teves possibilitats reals.
Cometrem errors, es clar que si!  Som humans! L’important és què en fem d’això. Si ens diem: Bé, jo soc així. Què hi farem! A qui li agradi be, i a qui no, que s’aguanti!  Pel meu gust, aquesta actitud no correspón a autoestima, sinó a prepotència per impotència que és ben diferent. Tampoc seria positiu dir-te: Soc un desastre! Es que ni m’ensurto, ni m’ensortiré! Des de l’autoestima l’actitud podria ser p.e. Quin greu em sap! Vaig a mirar si hi hi puc posar remei. I si no n’hi hagués, tindriem la voluntat d’aprendre d’aquesta experiència per fer-ho millor en un futur.
Com he dit, avui em centro en la cura de la nostra dimensió emocional per tal que no entorpeixi les capacitats de raonament i per tant, que ens  acompanyi en gestionar millor la nostra vida tant en el benestar com en el conflicte.  Cal evitar estancaments o desbordaments emocionals. Si contenim les emocions en excés, se’ns podreixen dins i afecten a la resta de les nostres dimensions: la física, la mental, la relacional i la espiritual. Si ens deixem anar sense control, podem inundar tot el que troben al nostre pas.
Algunes idees per a una gestió emocional saludable: primer cal conèixer i reconèixer els valors i creences que tenim, doncs impregnen els nostres pensaments i aquests són el motor del què sentim que alhora influeix, conscientment o no, en el que fem. En una negociació, actuaré diferent si estic convensuda que només puc guanyar si l’altre perd, que si m’adscric als valors del win/win, és a dir del guanyar/guanyar, una filosofia integradora que considera els interessos de totes les parts afectades i tracta d’establir opcions beneficioses per a tohom. Per tant, compte! Para uns instants. Respira lenta i profundament… Torna a respirar… I segueix.
Després cal conèixer i reconèixer allò que sentim realment. Si, des de l’autoengany crec que estic trista però en realitat estic enfadada o viceversa, malament, perquè em serà molt més difícil reflexionar amb calma i prendre decissions saludables.
També, després de parar uns moments, respirar profún i pot ser comptar fins a 10, cal decidir què volem fer amb allò que ens pot desbordar. Deixar-me anar perque estic tipa de contenir-me? Contenir-me perque veig que ja he vist que no arribo a bon port si em deixo anar sense reflexió prèvia? Tant en un cas com en un altre diem Uff! Què be que he pogut controlar-me… Ara bé… dins meu sento aquell xup xup del que he lograt controlar, però que segueix bollint… I ara què en faig?  Doncs aquí és on entra allò de canalitzar saludablement la emocionalitat. Cal transformar el xup xup en calma, i després de respirar, ho podem fer de moltes i diverses maneres. En un dels articles anteriors et convidaba a parlar, plorar en companyia d’algú amb qui et vingui de gust, comentar que sents ràbia, por, culpa, o que necessites que t’escoltin, o escriure, caminar. Sola o en companyia. Tu tries…
De les idees exposades aquí per a una bona gestió de les emocions, cadascú ha de trobar aquelles que li escauen millor. L’important és trobar les teves i practicar-les.
Maria Antònia Plaxats
-Publicat a Revista Ràpita Novembre 2018-